Drie Breinen
HA COACH, IK BEN DE VERBINDING MET MIJZELF KWIJT- GEEN ARTS DIE DÁT ZEGT…
Zij hebben andere coachvragen:
- Mijn werk/ privé balans is zoek
- Ik heb geen idee hoe ik dit nog 15 jaar wil doen
- Ik ben helemaal leeg na een dag werken
- Ik voel me zo onzeker
- Ik zeg veel te snel ja tegen alles
De opleiding 3 Brains Coaching gaf mij mooi inzicht. Ik deel het hier met je, zodat jij je kan afvragen hoe het bij jou zit.
Je hebt behalve dat superbriljante brein in je hoofd, ook een brein in je hart (Heartmath Institute) en een brein in je buik. En brein kan je het beste lezen als ‘intelligentie’.
Bij artsen is het hoofdbrein ontzettend goed ontwikkeld. Daar wordt vaak een appel op gedaan, al bij je VWO diploma en de decentrale selectie. Het nadeel van deze focus op dit brein is, dat het je niet perse een betere arts maakt. En wel dat je als arts veel in je hoofd zit. Bovendien zetelt daar óók de innerlijke criticus. Die stem die zegt dat je niet goed genoeg bent, die gevaren ziet als je je grenzen aan wilt geven. Die stem wordt makkelijk voor waar aangenomen. In mijn boek ‘het jaar van een a(n)ios – van hoofd naar hart, noem ik jonge artsen die veel in hun hoofd zitten liefdevol koppoters, naar de kindertekeningen.
Het hartbrein is bij artsen ook goed ontwikkeld. Het is vooral met de ander bezig, met zorgen voor patiënten en collega’s. Het heeft aandacht voor de assistenten en verpleging. Empathie en compassie wonen hier. Het is ook hier, waar samen met het hoofdbrein, de pleaser en de vermijder vorm krijgen. Het hartbrein wordt, vanwege zijn kwaliteiten als verbinder, ingezet om de relatie goed te houden, ook waar dit ten koste gaat van jezelf.
In het hartbrein schuilt echter ook je verlangen, je hart weet eigenlijk best wat je graag wilt, of hoe je iets in moet richten om het goed te houden. Je hart weet best wat je moet kiezen. Alleen is het hart van artsen meestal gericht op de ander, dus die eigen innerlijke stem is moeilijk te horen.
Je buikbrein is hierin heel belangrijk. Dat is het brein waarmee je zorgt voor jezelf, waar je je stem mee laat horen om je grenzen aan te geven. Waar je zelfvertrouwen en zelfacceptatie zit. Waar je uniciteit zit. Waar ook je, soms onbekende, grote en kleine (jeugd)trauma’s zitten die gedeeltelijk je denken en je gedrag bepalen.
Dit is het brein wat je soms tijdens je studie, opleiding en misschien wel in de jaren erna langzaam verliest. Je hebt jezelf, met je hoofdbrein en je hartbrein, steeds aangepast. Dit is het stukje brein wat bepaalt wie jij bent en dat je ondersteunt om te gaan staan voor wat jij wilt.
Dus ondanks dat artsen niet met de vraag komen ’ik ben de verbinding kwijt met mijzelf’ is dit eigenlijk wel het geval. De verbinding en balans tussen deze 3 breinen is verstoord.
Wie wil je zijn? En daarna pas, wat wil je doen?
Je buik en je hart weten daar het antwoord op!
Hoe luister jij ernaar?