Bel mij: +31 6 51345184

De kracht van overtuigingen

May 18, 2023 Moniek Reacties

De kracht van overtuigingen

Overtuigingen zijn opvattingen over jezelf, situaties en andere mensen. Het is een soort diepgeworteld geloof over jezelf of de wereld. Deze overtuigingen bepalen vervolgens door welke bril je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. De bril die je op hebt, kleurt de gedachten die een situatie bij jou oproept. Deze gedachten bepalen vervolgens je reactie op de situatie.

Er zijn overtuigingen die je meekrijgt vanuit je gezin: ‘je kan alles bereiken wat je wilt’ of ‘wie als een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje.’
Er zijn overtuigingen die je als kind zelf ontwikkelt: ‘een fout maken is niet erg, daar leer ik van’ of ‘ik moet altijd lief zijn, anders wordt er niet van me gehouden.’
Er zijn overtuigingen die in een cultuur zitten: ‘als arts moet je altijd sterk zijn’ of ‘het is goed om oog te hebben voor de mens achter de arts’
Er zijn overtuigingen die je ontwikkelt door ervaringen in je leven: ‘ik kan alles makkelijk leren’ of ‘ik ben niet goed genoeg – straks val ik door de mand (het zg Imposter Syndrome).’

Zoals je ziet aan deze opsomming kunnen overtuigingen helpend of belemmerend zijn. Een helpende overtuiging geeft je vaak moed om stappen te zetten, je ervaart vrijheid om dingen te onderzoeken of het anders te gaan doen. Een belemmerende overtuiging houdt je vaak klein, geeft vaak een gevoel van angst en maakt dat je geen stappen durft te zetten.

Overtuigingen kleuren je gedachten, je emoties en je acties op bepaalde situaties. Door je overtuiging maak je een bepaalde aanname over een situatie, die maakt dat je op een bepaalde manier reageert. Het bijzondere is dat overtuigingen uiteindelijk een ‘selffulfilling prophecy’ worden, omdat je er naar gaat leven. Daarom heet dit ook: de kracht van overtuiging. Een overtuiging heeft altijd impact!

Het bijzondere is dat een overtuiging wordt gevoeld alsof het waar is, maar als je het uitrafelt zie je eigenlijk dat het alleen gedachten zijn. Toen ik geneeskunde ging studeren (na HAVO en 1 jaar HBO) zei de hoogleraar fysiologie dat ik door de achterdeur was binnengekomen en dat ik eerst maar eens moest bewijzen dat ik het überhaupt kon. Ondanks dat ik allemaal 9-ens haalden voor mijn eerste tentamens, is dat heel erg in mijn hoofd blijven hangen. ‘Niet slim genoeg.’ Gelukkig heb ik van huis uit meegekregen dat alles mij uiteindelijk wel lukt, anders was ik nooit gynaecoloog geworden. En zelfs toen ik de aula in moest voor de verdediging van mijn proefschrift, kwam het ‘niet slim genoeg’, ‘ik hoor hier niet’ nog even langs. (de mensen die mijn boek hebben gelezen snappen nu waar deze inspiratie vandaan kwam…)
Ondanks dat het maar gedachten zijn en ik door te promoveren en gynaecoloog te worden het tegendeel allang had bewezen, bleven die gedachten kracht houden. En hoe spannender de situaties, hoe sterker een belemmerende overtuiging opspeelt. Hoe makkelijk een situatie, hoe sterker een helpende overtuiging naar de voorgrond treedt.

Een vicieuze cirkel.

Belemmerende overtuigingen kunnen je ervan weerhouden dingen niet te doen, maar als je het tóch doet, dan weerhouden deze overtuigingen je ervan om er vol in te gaan en er vol van te genieten. Het ‘imposter syndrome’ (bedriegers syndroom), het gevoel continu door de mand te vallen haalt een hoop werkplezier weg bij veel artsen.

Hoe dan wel?

1. Begin met erkennen dat het alleen maar gedachten zijn. ‘Oh ja, daar is er weer zo één’.

  1. Ga niet aan de slag met deze gedachte, geef er geen aandacht aan.
  2. Kies een gedachte die je wel helpt en herhaal die vaak. ‘Ik kan het wel’ ‘Ik ben goed genoeg’ ‘ik mag mijn grenzen aangeven.’

 

  1. Je kan jezelf op deze manier her-programmeren en het oude verhaal loslaten.

Je zal merken dat de nieuwe overtuiging je steeds meer gaat leiden in je reacties en gedrag. En je meer en meer de arts kan zijn die je wilt zijn.

 

Laat een reactie achter

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
0
    0
    Winkelmand
    Winkelwagen is leegTerug naar Winkel